Chargement Évènements

« Tous les Évènements

  • Cet évènement est passé

(De)criminaliseren van druggebruik: uitdagingen en perspectieven

26 september 2022 @ 14:00 - 16:00

Gratis

De strijd tegen druggebruik en drugshandel via het strafrechtelijk systeem is het hedendaagse archetype van de mythe van Sisyphus. Eeuwig vechten tegen de bierkaai.

Event van “SMART on Drugs” en “#STOP1921”

Er gaan steeds meer stemmen op om af te stappen van het repressieve paradigma dat al meer dan een eeuw van kracht is en om andere, meer pragmatische benaderingen te overwegen. Naast de regulering van (althans sommige) drugs is decriminalisering van druggebruik (een einde maken aan het bestraffen van gebruikers) een concrete manier om vooruitgang te boeken.

Doelstellingen: stoppen met het bestraffen van gedragingen die in de meeste gevallen niet problematisch zijn; middelen vrijmaken op het niveau van de overheidsinstanties (politie, justitie, gevangeniswezen) om andere gedragingen die schadelijk zijn voor de samenleving beter te kunnen bestrijden of om de gevolgde drugsbestrijdingsstrategieën gerichter te kunnen toepassen (drugssmokkel, bestrijding van corruptie, witwassen van geld, enz.); bevorderen van de volksgezondheid door meer te investeren in preventie, risicobeperking en toegang tot behandeling, onder andere door het destigmatiseren van druggebruik.

Verschillende lezingen zullen licht werpen op verscheidene aspecten van deze beleidsperspectieven:

Programma

14u00 Introductie – spreker nog te bevestigen

14u15 Tom Decorte, criminoloog et coördinator van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) van de universiteit van Gent : « Wat valt er te winnen met het decriminaliseren van druggebruik? »

14u50 Marie Nougier, Head of Research and Communications bij het International Drug Policy Consortium (IDPC) : « La décriminalisation de l’usage de drogues dans le monde : modèles contrastés » (Decriminalisering van druggebruik wereldwijd : contrasterende modellen)

15u25 Ivana Obradovic, adjunt-directeur van het Observatoire français des Drogues et Tendances addictives (OFDT) : « Bilan de 20 ans de décriminalisation au Portugal » (Een balans van 20 jaar decriminalisering in Portugal)

16u00 Jorn Dangreau, vrederechter, voormalig rechter van de Gentse drugbehandelingskamer : « Van repressie tot decriminalisering: een onvermijdelijke evolutie? »

Nuttige informatie

Datum: maandag 26 september 2022

Locatie: Stadhuis van Brussel, Grote Markt 1, 1000 Brussel

Talen: Nederlands en Frans (met vertaling)

Prijs: gratis bij registratie

Facebook event

Détails

Date :
26 september 2022
Heure :
14:00 - 16:00
Prix :
Gratis
Catégorie d’Évènement:
Site :
https://drugsandsociety.be/lundi-26-septembre-2022/

Lieu

Hotel de Ville de Bruxelles
Grand Place 1
Bruxelles, 1000 Belgique
+ Google Map
Top