Hoe minister De Block pijnpatiënten twee keer straft (De Morgen)

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Interview met pijnarts en professor Dominique Lossignol…

Bovendien vertelt mevrouw De Block dat MC zeer gevaarlijk is. C’est du n’importe quoi! Een dodelijke cannabisoverdosis is onmogelijk, daartegenover staat bijvoorbeeld dat een inname van twintig gram aspirine dodelijk kan zijn! Stel u voor, als arts kan ik zoveel morfine voorschrijven als ik wil en niemand valt mij daarover lastig. Maar wanneer ik als arts medicinale cannabis wil voorschrijven, dan stopt de aarde met draaien. Waarom?”

Zo stelt ze bijvoorbeeld dat de getuigenissen van de patiënten niet wetenschappelijk zijn omdat het subjectieve beweringen van de patiënten betreft, zoals “ik voel me beter” of “ik voel me minder slecht”. Welnu mevrouw de minister mag mij als pijnarts eens komen uitleggen op basis van welke andere methodiek, dan het vraaggesprek, een arts kan nagaan welke pijn een patiënt ervaart. Het is altijd (!) via een vraaggesprek
dat de arts de pijn van een patiënt evalueert!

Lossignol: De farmaceutische industrie is ontzettend rijk[8] en hun lobbyisten gaan enorm listig te werk. Hun doel is bij uitstek om steeds meer te verdienen en mogelijke concurrenten zo weinig mogelijk te gunnen. Maar in een democratie moet de politiek haar beslissingen in het voordeel van het algemene belang boven de economische belangen van de bedrijven nemen. Is dit bij MC het geval? Ik twijfel eraan, MC werkt, het is weinig toxisch en het kost minder aan de overheid en patiënt dan andere medicijnen. Waarom is het dan niet legaal?”

Lees meer : Hoe minister De Block pijnpatiënten twee keer straft (De Morgen)