La « loi drogues » belge a été promulguée il y a plus de 100 ans, le 24 février 1921. Est-elle encore efficace? Est-elle toujours juste? Aujourd’hui, elle est plus contestée que jamais et sera symboliquement mise en procès et jugée par un large éventail de représentants issus du monde judiciaire, du secteur associatif et des citoyens.
Le Jugement de la «loi drogues» s’est tenu mardi 12 octobre 2021. Si vous n’avez pas eu la chance d’assister au procès, vous avez la possibilité de regarder l’enregistrement vidéo disponible et de consultez le verdict final rendu par les jurys.
De Belgische drugswet is 100 jaar oud!
De Belgische drugwet is 100 jaar oud. Zolang is ze er al als juridische basis om mensen die drugs gebruiken te stigmatiseren en te bestraffen. Zolang heeft deze wet een negatief effect op de volksgezondheid en de mensenrechten.
Nu dit experiment letterlijk een eeuw loopt zonder noemenswaardige resultaten op te leveren, zijn we aan een kritische evaluatie van het Belgische drugbeleid toe.
De campagne Unhappy Birthday is een actie van de burgerbewegingen SMART on Drugs en #STOP1921. Met dit initiatief pleiten zij voor de decriminalisering van het bezit van alle illegale middelen voor persoonlijk gebruik en de oprichting van een parlementaire werkgroep om het drugbeleid te herzien naar een menselijke benadering.
Tot ziens vanaf 24 februari 2021 op unhappybirthday.be
#UnhappyBirthday #STOP1921 #SMARTonDrugs
Naar een nieuw drugbeleid
#STOP1921 is een campagne van burgers en organisaties/verenigingen die de publieke opinie en de wetgever willen sensibiliseren om het momentum van de 100-jarige verjaardag van de drugswetgeving aan te grijpen met de bedoeling het drugbeleid te hertekenen.
Verouderde wetgeving
De Belgische drugwet dateert van 1921 en bestaat binnenkort 100 jaar!
Maatschappij
Het gebruik van roesmiddelen is ingebed in elke cultuur en belangt iedereen aan.
Criminalisering zonder succes
Zowel druggebruikers als de maatschappij betalen een hoge prijs, terwijl het aanbod aan roesmiddelen en de criminele netwerken niet inkrimpen.
Taboe
Drugs zijn verboden waardoor het taboe een efficiënte preventie, informatieverstrekking en schadebeperking verhindert.
Volksgezondheid
Iedereen is het erover eens dat druggebruik een kwestie van volksgezondheid is, maar in de praktijk zien we iets anders.
#STOP1921!
Het is dus hoog tijd en broodnodig om het debat te voeren en een kritische blik te werpen op het huidige drugbeleid. Onze hedendaagse maatschappij heeft nood aan een evenwichtig, pragmatisch en gemoderniseerd drugbeleid.
Recente berichten
Évènements à venir
- Il n’y a pas de évènements à venir.
Zij steunen #STOP1921 :
De campagne # STOP1921 is een initiatief van FEDITO BXL, Bruxelles Laïque en de Liaison Antiprohibitionniste.
De campagne staat open voor alle vormen van samenwerking. Aarzel niet om ons te ondersteunen en contact met ons op te nemen!